Туризам

Туризам је новооткривени потенцијал економског развоја на почетку XXИ века. Туристички потенцијали општине Мерошина су разноврсни.

• Облачинско језеро је природно језеро у југоисточној Србији, двадесетак километара западно од Ниша, у близини Малог Јастрепца. Језеро је приближно округлог облика и пречника око 1 км, надомак села Облачина, у општини Мерошина. Језеро је видљиво чак и са висине од око 10.000 м.

Облачинско језеро

Шездесдесетих година XX века, покрај језера је изграђен јавни базен ширине - дужине скоро 100 м, кошаркашки терен и фудбалско игралиште, као и мотел са бунгаловима на обали језера. На обалама језера тада је изграђено и викенд насеље. У то време било је то најпосећеније дневно летовалиште Нишлија и Прокупчана, и уопште свих из околине. Небригом власти, објекти су запуштени средином осамдесетих година истог века. Међутим, почетком XXИ века околина језера је поново уређена, тако да је прочишћена обала језера и направљена висока земљана обала.

У пролеће се на језеру одвијају акције извиђача међународних размера, као и такмичења младих спортских риболоваца. Језеро се чисти, како вода, тако и обала, те је и сада омиљено излетиште Нишлија и Прокупчана.

На језеру ради мотел у оквиру кога су ресторан и собе за преноћиште, као и бунгалови.

Језеро са околином пружа изванредне могућности за одмор, забаву и туризам. Недавно су на Облачинском језеру изграђени и спортски терени (кошаркашки, терени за мали и велики фудбал, као и тениски терени).

• Близина Малог Јастрепца ( удаљеност од седишта општине око 12 км ) омогућава развој планинарења, зимских спортова, логоровања и лова на дивљач.

• Крајковачко језеро је вештачка акумулација настала изградњом бране на Крајковачкој реци, левој притоци Јужне Мораве . Језеро се налази на југозападним падинама планине Мали Јастребац, на око 2,5 км северозападно од села Крајковац. Површина језера је око 1 км2.

 

Крајковачко језеро

Година Туристи Ноћења
  Домаћи Страни Домаћи гости Страни гости
2010.        
2009. 430 130 854 449
2008. Нема података Нема података
2007. 481 -
2006. 0 0

Табела: Кретање броја туриста у општини Мерошина у периоду од 2006. до 2009. године

Ова табела показује да постоји интересовање за Мерошину као туристичку дестинацију и да општина Мерошина има услове да развије неколико комплементарних грана туризма. Међу њима се нарочито истичу:

• спортски и рекреативни туризам,

• здравствени туризам,

• ловни и риболовни туризам,

• рурални туризам.

На територији општине регистровано је 11 угоститељских објеката. То су углавном мале угоститељске радње које углавном нису категорисане и које, сем локалног, немају неки посебан значај. Треба напоменути да на територији општине постоји само хотел на Облачинском језеру. У Мерошини и осталим насељима налазе се десетак кафића и дискотека са разноврсним забавним садржајима.

У области ловно-риболовног туризма, општина Мерошина је у повољном положају јер ово брдско-планинско подручје, као и дуж обала река и потока, обилује ретким врстама препелица, фазана и разне ситне дивљачи. На обронцима Малог Јастрепца могу се срести понекад и крупнија дивљач: срна, лисица, па чак и дивља свиња. Љубитељи риболова могу у Јужној Морави уловити и крупније примерке клена, мрене, скобаља, шарана па чак и сома.

 

     

др Сања Стајић


Председница Привременог органа општине Мерошина